H. 2 - Metla (Muha)

Ogrodje Metle pred Scherbaumovo pekarno v Mariboru, poleti 1940. (Vir: Letalstvo in Slovenci 2)

H. 2 - Metla (Muha)

Leto: 1939
Konstruktor: ing. R. Humek
Konstrukcija: lesena
Namen: Šolsko enosedežno jadralno letalo

 

Risba letala v treh pogledih ni dodelana, v grobem pa prikazuje, kako naj bi to letalo izgledalo. Avtor risbe Mitja Seršen Erman (www.forum.modelarji.com)Ing. Humek, ki je pri konstruiranju z ing. Ivom Šoštaričem letala Š.H.1 - Sraka, močno zbolel, se je po okrevanju spet lotil konstruiranja. Ko se je ing. Šoštarič iz Maribora preselil v Beograd, je njegov sodelavec v Mariboru ing. Humek samostojno nadaljeval s konstruktorskim delom. Ker so Š.H.1 - Sraka dograjevali v Zemunu, je leta 1939 pričel razmišljati, da bi sam zasnoval šolsko jadralno letalo, ki bi po zmogljivosti ustrezalo letalu Sraka, imelo pa bi manj vitko krilo manjše razpetine in še preprostejši trup z gondolo s pilotovim sedežem in tankim škatlastim nosilcem repnih površin. Zelo nenavaden je bil smerni rep, ki je bil izoblikovan kot popoln krog. Letalo je dobilo tipsko ime Metla (po nepreverjenih podatkih tudi H.2 - Humek drugi) in poleti 1939 so člani jadralne skupine Maribor I v delavnici v Gradu začeli izdelovati Ogrodje Metle pred Scherbaumovo pekarno v Mariboru, poleti 1940. (Vir: Letalstvo in Slovenci 2)prve elemente novega letala, vendar so se pozneje preselili v pekarno Scherbaum. Od vseh konstrukcij imamo o Metli najmanj zanesljivih podatkov in praktično nobenih dokumentov.
Podobno kot Srako, so tudi Metlo izdelovali brez delavniških risb in nekaj časa tako, da je Humek iz Zagreba po pošti pošiljal skice v Maribor. Junija 1940 je bilo letalo dograjeno, vendar še ni bilo prekrito, ker je primanjkovalo denarja za platno. Iz zadrege je pomagal trgovec Mastek in prve dni septembra so Metlo prvič preizkusili na Teznem, 8. septembra pa jo je Mastek krstil z imenom Muha.
Pri preizkušanju se je pokazalo nekaj težav s smerno in vzdolžno stabilnostjo, ki pa niso bile tolikšne, da ne bi po koncu jadralne sezone jadralec Žarko Majcen z Muho odletel s Črnega vrha na Pohorju proti Mislinju in pristal na travniku v Dolžah.
Edino, kar je ostalo od dokumentacije tega letala, je objavljena slika.