2R-129 - Finch 1 - FPV model

2R-129 Finch 1

FPV model - Finch 1

Razpon: 160 cm
Dolžina: 83 cm
Teža: 2,4 kg
Motor: RAY C3542/06
Konstrukcija: stiropor + leseni nosilci
Finiš: prekrito s prozorno termo folijo
Namen: Eksperimentalno leteče krilo za učenje FPV letenja.

 

Ker se je na obzorju pojavila nova veja letalskega modelarstva to je FPV letenje, sem v ta namen skonstruiral leteče krilo. Ta model ni imel namena nositi HD kamero za snemanje iz zraka, pač pa je bil njegov namen le osvojiti tehniko FPV letenja. Zaradi tega je v nosu nosil le manjšo kamero za prenašanje slike v živo.
FPV Finch 1FPV Finch 1FPV Finch 1Model je v celoti odrezan iz stiropora, v katerega je zalepljen lesen nosilec. Trup je v celoti zlepljen iz 3 mm debele topolove vezane plošče. Eleroni so zbrušeni iz bloka balse, uške pa so odrezane iz predalčkane plastične plošče. Letenje v Prečni pri Novem mestuV nosu je prostor za kamero TBS69, zadaj pa ima nosilec za motor, ki model potiska. V trupu je prostor za akumulatorje, regulator vrtljajev ter FPV opremo. Uporabil sem sistem Eagle Tree, ki je sestavljen iz treh vezij; OSD, Current senzor in GPS sprejemnik. Na skrajnem levem koncu krila je v ležišču RC sprejemnik Sherrer, ki omogoča Long Range letenje. Ima tudi diversity funkcijo, zato sta na modelu dve sprejemni dipol anteni. Ta je preko dodatnega vezja povezan s Current senzorjem, da omogoča vpogled na sprejemanje RSSI signala med letom. Na skrajnem desnem koncu krila pa se nahaja video oddajnik. RC sprejemnik in video oddajnik morata biti čim bolj oddaljena med seboj zaradi motenj.
Padec modela v Srednji vasi pri BohinjuPo uspešni iskalni akciji v Srednji vasiModel se je v zraku izkazal odlično in je presegel moja pričakovanja. Hitrost letenja se je gibala med 60 in 140 km/h, predvsem pa je lahko zelo uspešno jadral. Model je dosegel svoj rekord najvišje višine 1600 m, najdaljše oddaljene točke od štarta 4 km. Povprečen let je trajal okoli 15 minut s 3S akumulatorjem 2600 mAh, kar je omogočalo preleteno razdaljo okoli 25 km.
Srečanje FPV pilotov na naši steziPridružil se nam je tudi kolega Kulcar iz LendaveRazbitine modela Finch 1Kot eksperimentalni model je bil namenjen testiranjem zato sem ga velikokrat izpostavil skrajnim razmeram. To in preizkušanje meja me je stalo tudi nekaj padcev modela. Vsak tak neuspeh se na koncu izkaže za dobro šolo, na srečo pa sem vsakič model našel.
Zadnja moja napaka pa je model dokončno prizemljila. Letel sem prenizko na preveliki razdalji, kjer ovire med modelom in oddajnikom slabijo signal. Na razdalji okoli 4 km mi je zaradi interference nenadoma padel RSSi signal, kar je botrovalo izgubi RC signala in lahko sem samo že nemo opazoval kako hitro se bliža zemlja, dokler ni slika popolnoma izginila.