2R-125 - Decathlon

2R-125 Decathlon

Decathlon

Razpon: 240 cm
Dolžina: 168 cm
Teža: 7 kg
Motor: 45 ccm bencin
Konstrukcija: lesena
Finiš: Oracover folija
Namen: Motorni visokokrilni model - polmaketa, namenjen tudi vleki jadralnih modelov.

 

Model je bil kupljen kot KIT komplet, vendar pa je bil ta zelo klavrne kvalitete. Ogromno detajlov je bilo treba popraviti in narediti na novo, vendar pa se je na koncu obrestovalo. Repne površine so dobile karbonske opornike. Stranska okna je bilo treba na novo vakuumirati preko doma narejenih šablon, kajti originalna so odstopala za celih 5 mm. Največja sprememba je bila v kabini modela, kjer sem popolnoma na novo zgradil kokpit in ga tudi zaprl do prednje zasteklitve. Inštrumenti so narejeni doma na tiskarskih filmih in na laserju odrezana in zgravirana osnovna plošča.
Model poganja bencinski motor s prostornino 45 ccm. Izpuh je narejen tako, da se lahko kasneje vgradi tudi črpalka za dim. Največ težav je bilo s krilnimi opornicami, ki na krilih sploh nimajo predvidenega mesta za pritrditev. Zato je bilo treba na krilih odrezati folijo in v notranjosti zgraditi nosilce, kamor se opornice sploh lahko pritrdijo. Na trupu pa je nekaj reber kar štrlelo iz folije in zelo grdo kazilo izgled modela. Tudi tukaj sem odrezal folijo in popravil rebra, nato pa odprtine na novo zalikal.
Nad krilom, tik za težiščem sem vgradil tudi vlečno kljuko, za katero sem moral skonstruirati posebno konstrukcijo, da se sila med vleko prenaša na sosednja rebra. Vlečna kljuka je bila predvidena že ob nakupu kompleta in tudi zaradi tega je bil rep dodatno ojačan s karbonskimi povezavami.

Nekaj utrinkov med gradnjo

Decathlon

Decathlon

DecathlonDecathlonDecathlonDecathlonDecathlon

 Decathlon