2R-109 - Phoenix F3J

2R 109 - Phoenix F3J

Phoenix F3J

Razpon: 330 cm
Dolžina: 145 cm
Teža: 2,4 kg
Konstrukcija: GFK trup, krila s stiroporno sredico
Finiš: trup barvan v kalupu, krila oracover folija
Namen: Tekmovalni jadralni model v kategoriji F3J.

 

Phoenix F3JTa model je bil moj odgovor na tekmovalno disciplino F3J. Trup je izdelal kolega in ima snemljivo konico. Krila so sestavljena iz petih delov, centroplana, dveh polovic in dveh ušk. Vsak spoj tvori V-lom, da krilo dobi parabolični V-lom celotnega krila. Na centroplanu sta dve polovici flapov, vsak krmiljen s svojim servomotorjem, na obeh polovicah pa se nahajajo eleroni. Model ima vgrajenih 6 mikro servomotorjev, ki poganjajo smer, višino, nagib in flape. Omogočen je tudi mix Butterfly.
Zaradi večjega števila kosov za transport, sem si za model izdelal tudi transportno vrečo, v kateri so vsi deli primerno zaščiteni.
Phoenix F3JTransportna torbaZ modelom nisem nikoli tekmoval, saj ima model za seboj le nekaj 20 štartov. Največ štartov je bilo izvedenih z vitlom, kjer se je model odlično obnesel. Dva poskusa sta bila tudi na pobočju, vendar je bil model zaradi svoje velikosti in neprimernega terena obakrat nekoliko poškodovan. V prvem poskusu je model na tleh izvedel vrtiljak in sem polomil zobnik servomotorja, v drugem poskusu pa je nekoliko počil trup pred repom. Tega sem hitro popravil, vendar na pobočju nisem več letel z njim.
Model je odšel v druge roke, kjer je doživel modifikacijo trupa z vgradnjo pogonskega elektromotorja.