Miting malega letalstva ali Alpski pokal ALC

Vsako leto 15. avgusta, ki je dela prost dan, modelarska sekcija Alpskega letalskega centra Lesce - Bled organizira miting malega letalstva. To je največja modelarska prireditev v Sloveniji, ki se jo udeležijo tudi modelarji iz sosednjih držav; Avstrije, Italije, Nemčije in Hrvaške.

Poudarek je na letečih maketah, ki se jih ocenjuje na tleh iz pet metrske razdalje in v zraku, kako se model verodostojno obnaša. Modele ocenjuje strokovna komisija, ki na koncu podeli po tri pokale za vsako zvrst modelov; jadralni, motorni in reaktivni modeli. Zaradi popularizacije tega športa se na prireditvi zvrstijo tudi ostale zvrsti modelov, ki so zanimivi za gledalce.

V letališkem hangarju je bila že večkrat razstava modelov. Poudarek je imela na maketah letal slovenskih proizvajalcev in konstruktorjev, čeprav svoje mesto najdejo tudi ostali zanimivi modeli.

Zadnja leta so na prireditvi prisotne tudi modelarske trgovine, ki na svojih stojnicah ponujajo modelarski material. Organizira pa se tudi bovši trg za rabljene modele.

Foto galerija preteklih prireditev